Reklama
  • Poniedziałek, 23 lutego 2015 (11:05)

    Przepis na chlebek tostowy

Składniki na 36 kromek: 35 dag mąki pszennej typ 405, 5 łyżek białego drobnego cukru, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. suszonych drożdży, 1/2 łyżeczki soli, 15 dag miękkiego masła, 100 ml mleka, 2 jajka, 5 dag orzeszków piniowych (ew. migdałów pokrojonych w słupki), 2 cytryny, 15 dag brązowego cukru

1. Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj biały cukier, cukier waniliowy, sól i drożdże. Stop 5 dag masła. Połącz je z mlekiem i 5 łyżkami wody, wlej do miseczki z sypkimi składnikami. Wbij jajka. Zagnieć ciasto. Odstaw je na godzinę.

Reklama

2. Orzeszki piniowe zrumień na suchej patelni. Cytryny sparz, zetrzyj skórkę. Pozostałe masło stop, wymieszaj ze skórką cytrynową. Foremkę wyłóż pergaminem.

3. Ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na kwadrat 50 x 50 cm. Posmaruj go masłem cytrynowym. Posyp orzeszkami i brązowym cukrem (1 łyżeczkę odłóż). Pokrój na 6 pasków.

Ułóż je jeden na drugim i potnij na 6 plastrów. Ustaw je pionowo w foremce – jeden za drugim. Ciasto posyp resztą brązowego cukru.

Odstaw na 30 minut, potem piecz ok. 45 minut w temp. 175 st.

Chlebek będzie pyszny także z suszoną żurawiną Przygotowanie ok. 65 min Wyrastanie ok. 90 min 1 kromka ok. 320 kcal Ok. 25 gr za kromkę

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:przepis | na | przepisy

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: 3-4 średnie banany (bardzo dojrzałe), 1 małe jabłko, 125 g miękkiego masła lub margaryny, 120 g cukru, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.