Reklama
  • Poniedziałek, 23 lutego 2015 (11:05)

    Przepis na domową chałkę

Składniki na 18 kromek : 45 dag mąki pszennej luksusowej typ 550, 1 łyżeczka soli, 250 ml + 1 łyżeczka mleka, 1 op. suszonych drożdży, 1 jajko, 1 łyżka miodu, 5 dag masła, 1 żółtko do posmarowania, trochę mąki do oprószenia stolnicy

1. Podgrzej 150 ml mleka, wymieszaj je z miodem i drożdżami. Odstaw na 15 minut. Masło stop, dolej 100 ml mleka. Mąkę przesiej do miseczki, dodaj sól. Zrób wgłębienie.

Wlej do niego przygotowany wcześniej zaczyn drożdżowy oraz mleko z masłem. Wbij jajko. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce na 45 minut.

Reklama

2. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć, podziel na 3 porcje. Z każdej uformuj wałeczek na stolnicy oprószonej mąką. Wałeczki spleć. Końce mocno zlep.

3. Warkocz ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Ciasto odstaw jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce, aby podrosło. Potem chałkę posmaruj żółtkiem roztrzepanym z łyżeczką mleka.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 30 minut. Podawaj np. z konfiturą.

Po wystudzeniu chałkę możesz zamrozić

Przygotowanie ok. 55 min

Wyrastanie ok. 90 min

1 kromka ok. 120 kcal

Ok. 30 gr za porcję

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:przepis | na | 1 | przepisy | 1\ | 1+ | 1 procent

Zobacz również

  • Składniki na ok. 12 porcji: Na zaczyn: 7 g świeżych drożdży, 200 ml letniej wody, 18 dag mąki pszennej chlebowej (typ 750). Na ciasto: 7 g świeżych drożdży, 2 łyżki letniego mleka, 200 ml letniej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.