Reklama
  • Czwartek, 21 maja 2015 (08:05)

    Przepis na domowe grahamki

Składniki Zaczyn: 10 g drożdży, 1/2 szklanki letniej wody, 3/4 szklanki mąki pszennej (typ 750) Ciasto właściwe: szklanka letniej wody, 2 i 3/4 szklanki otrębów pszennych, 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej (typ 750), łyżeczka soli, płatki owsiane do posypania

Reklama

1. Dzień przed pieczeniem wymieszaj w misce składniki na zaczyn. Odstaw na 12-16 godzin do fermentacji (w temperaturze pokojowej).

2. Namocz otręby w połowie wody na ciasto (5 minut). Dodaj do zaczynu razem z pozostałymi składnikami ciasta. Zagniataj na oprószonej mąką stolnicy 5-7 minut, aż sprężyste przestanie kleić się do rąk.

3. Przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na 2-3 godziny. Ciasto jest gotowe, gdy podwoi objętość.

4. Przełóż ciasto na stolnicę, lekko zagnieć i podziel na 9 równych bułek. Ułóż je na oprószonej mąką blasze, obsyp płatkami owsianymi i odstaw na 30-40 minut.

5. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Spryskaj wodą jego spód i ścianki. Wstaw blachę z bułkami do piekarnika. Piecz 15-20 minut. Po upieczeniu wyjmij grahamki od razu i odstaw na drucianą podstawkę, aby ostygły.

Olivia

Zobacz również

  • Składniki na ok. 16 porcji: Na zakwas: 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000), 2 szklanki przegotowanej wody. Na zaczyn: 3 dag zakwasu, 14 dag mąki żytniej (typ 720), 17 dag wody. Na... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.