Reklama
  • Wtorek, 14 października 2014 (11:05)

    Przepis na pyszne, domowe bułeczki

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Reklama

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Bliscy będą zachwyceni, gdy na śniadanie podasz im... świeżutkie bułeczki! Ciasto możesz wyrobić wieczorem. Rano pozostanie tylko upieczenie. Zacznij od przesiania do miski 3 szkl. mąki pszennej (typ 650) z łyżką mąki ziemniaczanej.

Do filiżanki wkrusz 4 dag drożdży i zasyp je łyżką cukru. Poczekaj, aż się rozpuszczą. Jeżeli nie mogą „ruszyć”, rozgnieć je łyżką, zamieszaj.

Do mąki w misce dodaj łyżeczkę soli, po 1/2 szkl. mleka i wody, 1/3 szkl. oleju, jajko i rozpuszczone drożdże. Wymieszaj łyżką, aby składniki się połączyły.

Ciasto przełóż na blat posypany mąką i zagniataj ok. 5 min (gdy się klei do rąk, podsyp jeszcze mąką). Przykryj miską i zostaw na 5 min. Gdy odpocznie, wyrabiaj je jeszcze 5 min.

Wyrobione ciasto włóż do lekko naoliwionej miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc. Powinno dużo urosnąć.

Ciasto podziel na około 12 części. Uformuj z nich bułki w dowolnych kształtach i ułóż je na blaszce z piekarnika, zachiwując między nimi odstępy. Przykryj je czystą lnianą ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Do ciasta warto dodać pestki dyni lub słonecznika. Przed włożeniem zaś bułek do piekarnika, posmaruj je jajkiem rozmąconym z odrobiną mleka i posyp sezamem, makiem, siemieniem...

Dodając do ciasta gęsty jogurt naturalny (typu greckiego), sprawisz, że bułeczki będą wilgotne i niezwykle mięciutkie! Robiąc ciasto wg proporcji, które wcześniej podałam, użyj 200 ml jogurtu i dodaj jeszcze 1/2 szkl. mąki.

Bułeczki piecz na złoto w temp. 220 st. (piekarnik wcześniej nagrzej), przez 20–25 min. Upieczone przełóż na kratkę i tak wystudź.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:ciasto | przepis | bliscy | ciasta | na | bułeczki

Zobacz również

  • Składniki na 35-40 sztuk: 1 kg mąki krupczatki, 3 szklanki mąki tortowej, 15 dag drożdży, 3 szklanki mleka, 5 żółtek, 1 puszka masy makowej, 10 dag masła, 1 szklanka cukru,20 dag cukru pudru, 3... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.