Reklama
  • Czwartek, 2 lipca 2015 (13:00)

    Przepisy na dania z chlebem

Czerstwe pieczywo może się przydać, i to bardzo – sprawdzi się w sałatce lub koreczkach, z paru kromek przyrządzisz pyszną zapiekankę lub grzanki.

1. Tosty na śniadanie

Nawet kilkudniowy chleb może być bazą smacznych grzanek! Kromki można opiec skropione jedynie smakową oliwą (np. czosnkową, bazyliową) lub zrobić grzanki bogatsze – z serem żółtym (tartym lub w plastrach), pomidorem czy pieczarkami.

2. Chlebowa zapiekanka

Pokrojone w kostkę lub na kromki pieczywo – to baza zapiekanki. Dodatki dobierasz według uznania! Mogą to być kawałki sera żółtego, pleśniowego, wędliny (np. kiełbasa, szynka), warzywa (np. papryka, posiekana cebula, szpinak, czosnek). Całość możesz zapiec pod beszamelem lub z innym sosem, np. pomidorowym, grzybowym.

Reklama

3. Dodatek do sałatki

Chrupiące, złociste grzanki idealnie pasują do większości sałatek i surówek, zwłaszcza tych na bazie różnych, kolorowych sałat, z pomidorami, drobiem, oliwkami czy serami.

4. Pomysłowe koreczki

Z pokrojonego na kawałki (w kostki, kółeczka) starszego chleba można zrobić pyszne koreczki. Pieczywo łączymy z dowolnymi warzywami, serem czy oliwkami, nadziewając na wykałaczki.

5. Złocista panierka

Kilkudniowe pieczywo, które wyschło i stwardniało, możesz zetrzeć na tarce i opanierować w nim mięso, warzywa czy rybę – tak samo, jak w tartej bułce. Po usmażeniu chleb się pięknie zezłoci.

6. Do zagęszczania – zamiast mąki

Nie lubisz sosów czy zup zagęszczanych mąką? Możesz użyć chleba – dodaj zmiksowaną kromkę lub dwie, gdy sos lub zupa jest już prawie gotowa i jeszcze przez chwilę podgrzewaj.

7. Oryginalne muffinki

Starszy chleb może zmienić się w... świeży wypiek – wytrawne muffinki! Pokrojone drobno pieczywo rozmocz w mleku połączonym z jajkiem (ilość zależy od tego, ile masz chleba – powinien wchłonąć płyn). Masę dopraw solą i pieprzem, ew. dowolnymi ziołami. Możesz też dodać, co tylko chcesz – np. pokrojone suszone pomidorki, oliwki, zeszkloną cebulę czy żółty ser. Włóż masę do natłuszczonych foremek i upiecz.

8. Grzanki do zup

Cebulowa, krem z pomidorów lub groszku oraz przeróżne chłodniki będą znakomicie smakowały z grzankami z pieczywa. Pokrój czerstwy chleb i opiecz na suchej patelni lub z oliwą.

9. Smażony w jajku

Kromki można obtoczyć w roztrzepanym, doprawionym solą oraz pieprzem jajku i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Złociste, chrupiące danie podawaj na ciepło.

10. Do kotletów, pulpecików...

Czerstwy chleb możesz dodać do wielu mielonych kotletów oraz pulpetów z warzyw lub/i mięsa – będą smaczniejsze i bardziej zwarte.

Świat kobiety
Więcej na temat:przepisy | z | Starszy | Nie | na | Dania | krój

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: 3 łyżki mleka  szczypta cukru pudru  15 g drożdży  250 g mąki tortowej  sól  2 łyżki ziaren słonecznika   2 łyżki nasion sezamu  1 łyżka octu więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.