Reklama
  • Poniedziałek, 23 lutego 2015 (11:05)

    Pszenna bagietka

Składniki na 30 kromek: 70 dag mąki pszennej typ 750, 2 dag świeżych drożdży, 1 i 1/2 łyżki soli, 2 łyżki oliwy, 4–5 gałązek tymianku, 1 mała gałązka rozmarynu, mąka do oprószenia stolnicy

1. Drożdże wkrusz do miseczki. Wlej 500 ml zimnej wody, dobrze mieszaj. Kiedy drożdże się rozpuszczą, dosyp 60 dag mąki oraz sól. Składniki wymieszaj łyżką.

Reklama

Potem rękoma zagnieć gładkie i elastyczne ciasto, powoli dosypu jąc pozostałą mąkę i dolewając oliwę. Kiedy ciasto zacznie odstawać od rąk, miseczkę przykryj folią.

Zabezpieczy to ciasto przed wysychaniem podczas długiego wyrastania. Miseczkę wstaw do lodówki na noc (czyli na około 8 godz.).

2. Ok. 30 minut przed pieczeniem wyjmij ciasto z lodówki. Ponownie zagnieć i pozostaw w pokojowej temperaturze, aż znowu wyrośnie. Wtedy przełóż je na stolnicę lekko oprószoną mąką.

Podziel na 2 porcje. Z każdej uformuj bagietkę. Bułki ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Zioła opłucz, osusz, grubo posiekaj. Posyp nimi bagietki.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz ok. 40 minut.

Ciasto nadaje się także na spody do pizzy.

Przygotowanie ok. 1 godz.

Wyrastanie ok. 8 godz.

1 kromka ok. 80 kcal

Ok. 10 gr za kromkę

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:bagietka | ciasto | tem | ZIO | bagietki

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: Ciasto: 2 szklanki mąki • 3 jajka • 3/4 szklanki brązowego cukru • 30 dag dyni • 2/3 szklanki oleju • 3/4 szklanki posiekanych orzechów • 1,5 łyżeczki sody • szczypta... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.