Reklama
  • Środa, 8 kwietnia 2015 (13:00)

    Pszenno-żytni chleb na drożdżach

Składniki na bochenek: 30 dag mąki pszennej typ 550 • 10 dag mąki żytniej typ 720 • 7 g suchych lub 20 g świeżych drożdży • 1,5 łyżeczki soli • 250 ml ciepłej wody • łyżka miodu • łyżka oleju.

Reklama

1 Drożdże rozprowadź w ciepłej wodzie. Dodaj mąkę, sól, miód, olej. Wyrób ciasto, obsyp obficie mąką. Włóż do miski, przykryj, odstaw do wyrośnięcia na około godzinę, by ciasto podwoiło swoją objętość.

2 Piekarnik rozgrzej do temperatury 220° C i umieść w nim naczynie żaroodporne z wrzącą wodą. Ciasto wyłóż na blachę. Piecz 50 minut.

CZAS: około 2,5 godziny

Dobry Tydzień
Więcej na temat:piekarnik | chleb | drożdże

Zobacz również

  • Składniki na 15-16 porcji: 70 dag mąki pszennej chlebowej (typ 750), 2 łyżeczki soli, 3 dag masła, 1 i ½ dag świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 ml letniego mleka, 300 ml letniej wody. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.