Reklama
  • Czwartek, 26 stycznia (13:05)

    Pszenny chleb na drożdżach

Składniki na 15-16 porcji: 70 dag mąki pszennej chlebowej (typ 750), 2 łyżeczki soli, 3 dag masła, 1 i ½ dag świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 ml letniego mleka, 300 ml letniej wody.

Przygotowanie:

1. Do miski wkrusz drożdże, dodaj cukier oraz 50 ml mleka. Mieszaj aż drożdże się rozpuszczą. Wsyp 3 łyżki mąki, dokładnie wymieszaj. Miskę przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. 

Reklama

2. Masło roztop w rondelku a potem wystudź. Pozostałą mąkę przesiej, wsyp do niej sól, wymieszaj. Dodaj wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, wodę i masło. Zagnieć elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, włóż do miski oprószonej mąką i przykryj. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 90 min, by ciasto podwoiło swą objętość.

3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i oprósz mąką. Uderz kilka razy pięścią w wyrośnięte ciasto i zagnieć je formując okrągły bochenek. Ułóż na blasze. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30-40 minut, by podwoiło objętość.

4. Piekarnik nagrzej do temp. 220°C.  Wierzch ciasta natnij w kilku miejscach ostrym nożem i oprósz mąką. Wstaw blachę z chlebem do piekarnika.

Po 10 min zmniejsz temp. do 200°C i piecz jeszcze 25-30 min. Chleb jest upieczony, jeśli pukając w jego spód usłyszymy głuchy odgłos.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 180  kilokalorii

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na ok. 16 porcji: Na zakwas: 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000), 2 szklanki przegotowanej wody. Na zaczyn: 3 dag zakwasu, 14 dag mąki żytniej (typ 720), 17 dag wody. Na... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.