Reklama
  • Środa, 8 lipca 2015 (13:05)

    Puszysty chleb domowy

Składniki na 12 porcji: 400 g mąki tortowej, 100 g mąki żytniej, 1 gotowany ziemniak, sól, 1 łyżka kminku, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki smalcu, 21 g drożdży, 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Przesiej mąkę tortową i żytnią, wymieszaj i na środku zrób dołeczek. Dodaj starty na małych oczkach ziemniak, sól, kminek, cukier, roztopiony smalec i rozkruszone drożdże. Dodaj 300 ml wody i wszystko to wymieszaj dokładnie. Uformuj kulę, przykryj i wstaw w ciepłe miejsce na 45 minut, aby wyrosło.

Reklama

Następnie jeszcze raz przegnieć je i uformuj bochenek. Połóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj olejem i odstaw jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Piecz chleb najpierw przez 10 minut w tej temperaturze, a następnie obniż ją do 180°C i dopiekaj jeszcze przez 40 minut.

Czas przygotowania: 80 minut (bez rośnięcia). Poziom: średni. Porcja 169 kcal.

Więcej na temat:chleb | puszyste | puszystych

Zobacz również

  • Składniki na 14-15 porcji: 4-5 łyżek zakwasu, 30 dag maki razowej żytniej (typ 2000), 30 dag mąki pszennej, 1 i ½ szklanki pestek słonecznika, 500-600 ml letniej wody, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.