Reklama
  • Środa, 8 kwietnia 2015 (13:00)

    Razowy chleb na zakwasie

Zakwas: 5 łyżek mąki żytniej razowej typ 2000 • 5 łyżek przegotowanej wody Ciasto: 42 dag mąki żytniej • 10 dag mąki pszennej • 450 ml wody • łyżeczka soli

1 Przygotuj zakwas. Szklany litrowy słoik umyj i wyparz. Mąkę wymieszaj z wodą, przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 24 godz.

Reklama

2 Następnego dnia 1/2 zakwasu wymieszaj z 5 łyżkami mąki i 5 łyżkami wody, odstaw na 24 godziny. Czynności powtarzaj przez kolejne 4 dni, wyrzucając 1/2 zakwasu przed dodaniem świeżej porcji składników.

3 Przygotuj ciasto, mieszając cały zakwas z mąką i wodą. Z tego odłóż tyle ciasta, ile było zakwasu. Ciasto posól, wymieszaj, przełóż do formy i odstaw do wyrośnięcia na minimum 8 godzin. Piecz w temp. 200° C przez godzinę.

CZAS: około 1,5 godziny (bez czasu czekania na zakwas i rośnięcia ciasta)

Dobry Tydzień
Więcej na temat:ciasto | As | na | ciasta | chleb

Zobacz również

  • Składniki: 6 dag masła, 3 bardzo dojrzałe banany, 1 jajko, sól, 10 dag cukru, 1 op. cukru waniliowego, 24 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, cytryna, 1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.