Reklama
  • Czwartek, 10 listopada 2016 (15:00)

    Rodzynkowy chleb zapiekany z cynamonem i goździkami

Składniki: 3/4 szklanki mleka • 2/3 szklanki gęstej śmietany • łyżka waniliowej esencji • 3 jajka • 2 łyżki cukru pudru • 80 g czarnej czekolady (plus 80 g dodatkowo) • 4 kromki chleba z rodzynkami (może być chałka) • 80 g masła • kakao do oprószenia.

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Przygotuj żaroodporne miseczki.

Reklama

2. Wymieszaj mleko, śmietanę i waniliową esencję w garnku. Zagotuj. Ubij jajka z cukrem. Stopniowo połącz mleko z ubitymi jajkami. Dodaj posiekaną czekoladę.

3. Posmaruj chleb masłem. Ułóż kromki w przygotowanych miseczkach i posyp dodatkową czekoladą.

4. Do przygotowanych miseczek wlej po równo masę mleczno-jajeczną. Na koniec dociśnij zawartość naczyń, by niemal w całości zanurzyć chleb. Pudding w trakcie pieczenia wyrośnie. Odstaw na 15 minut, by chleb wchłonął płynną masę.

5. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 30 minut. Po upieczeniu lekko ostudź i podawaj na ciepło. Po wierzchu posyp kakao.

Olivia

Zobacz również

  • Składniki na 15-16 porcji: 70 dag mąki pszennej chlebowej (typ 750), 2 łyżeczki soli, 3 dag masła, 1 i ½ dag świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 ml letniego mleka, 300 ml letniej wody. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.