Reklama
  • Poniedziałek, 13 czerwca 2016 (13:05)

    Serowo-jogurtowy chlebek z awokado

Składniki: 2 dojrzałe awokado, olej, 1 i 1/4 szklanki maślanki, pieprz, 1/4 szklanki jogurtu greckiego, 2 szklanki startego sera, 1 szklanka mąki z pełnego przemiału, sól, proszek do pieczenia, zioła

1. Rozgrzej piekarnik do temp. 180 st. Formę do tarty posmaruj olejem. Awokado umyj, przekrój na pół, usuwając pestkę. Wydrąż miąższ, rozdrobnij i przełóż do miski. Zmiksuj z 2 łyżeczkami oleju, maślanką oraz jogurtem greckim.

2. Do przygotowanej mieszanki dosyp 1/2 szklanki startego sera oraz mąkę przesianą z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i szczyptą soli. Całość starannie wymieszaj (nie miksuj).

Reklama

3. Ciasto przełóż do formy. Piecz około 15 minut. Posyp resztą startego sera. Zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz kolejne 15 minut. Wyjmij z piekarnika, oprósz solą i pieprzem, ostudź. Przed podaniem posyp ziołami.

Czas ok. 45 min; porcja – 410 kcal, cena 2,90 zł.

Świat kobiety
Więcej na temat:proszek do pieczenia

Zobacz również

  • Składniki na 15-16 porcji: 70 dag mąki pszennej chlebowej (typ 750), 2 łyżeczki soli, 3 dag masła, 1 i ½ dag świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 ml letniego mleka, 300 ml letniej wody. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.