Reklama
  • Poniedziałek, 13 czerwca 2016 (13:05)

    Serowo-jogurtowy chlebek z awokado

Składniki: 2 dojrzałe awokado, olej, 1 i 1/4 szklanki maślanki, pieprz, 1/4 szklanki jogurtu greckiego, 2 szklanki startego sera, 1 szklanka mąki z pełnego przemiału, sól, proszek do pieczenia, zioła

1. Rozgrzej piekarnik do temp. 180 st. Formę do tarty posmaruj olejem. Awokado umyj, przekrój na pół, usuwając pestkę. Wydrąż miąższ, rozdrobnij i przełóż do miski. Zmiksuj z 2 łyżeczkami oleju, maślanką oraz jogurtem greckim.

2. Do przygotowanej mieszanki dosyp 1/2 szklanki startego sera oraz mąkę przesianą z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i szczyptą soli. Całość starannie wymieszaj (nie miksuj).

Reklama

3. Ciasto przełóż do formy. Piecz około 15 minut. Posyp resztą startego sera. Zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz kolejne 15 minut. Wyjmij z piekarnika, oprósz solą i pieprzem, ostudź. Przed podaniem posyp ziołami.

Czas ok. 45 min; porcja – 410 kcal, cena 2,90 zł.

Świat kobiety
Więcej na temat:z | proszek do pieczenia

Zobacz również

  • Składniki na 14-15 porcji: 4-5 łyżek zakwasu, 30 dag maki razowej żytniej (typ 2000), 30 dag mąki pszennej, 1 i ½ szklanki pestek słonecznika, 500-600 ml letniej wody, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.