Reklama
  • Piątek, 7 października 2016 (13:06)

    Serowy bochenek

Składniki: 1 średni bochenek dowolnego chleba (60-80 dag), 10 dag twardego żółtego sera, 10 dag sera wędzonego (np. rolada ustrzycka), 2 ząbki czosnku, 4 dag masła, 3 łyżki oliwy, 1 dymka, sól, szczypiorek do dekoracji

1. Bochenek ponacinaj w kratkę (2 na 2 cm) za pomocą noża z ząbkami. Nacięcia powinny być tak głębokie, by sięgały skórki na spodzie chleba.

2. Ser żółty oraz ser wędzony zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, wymieszaj starannie. Napełnij nacięcia w chlebie, głęboko upychając serową masę.

Reklama

3. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz z osłonek i bardzo drobno posiekaj. Masło rozpuść, przestudź. Wymieszaj z czosnkiem i oliwą. Powstałą mieszanką polej chlebek. Zawiń go w papier do pieczenia, a następnie w folię aluminiową. Ułóż na blasze.

4. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 220 st. Zapiekaj ok. 20 minut. W tym czasie dymkę oczyść, pokrój w krążki. Umyj, osusz i drobno posiekaj kilka łodyg szczypiorku. Chleb rozwiń z folii i papieru. Dopiekaj, aż się zezłoci. Posyp dymką oraz szczypiorkiem.

Czas ok. 45 min; porcja – 570 kcal, cena 2 zł.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: 3-4 średnie banany (bardzo dojrzałe), 1 małe jabłko, 125 g miękkiego masła lub margaryny, 120 g cukru, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.