Reklama
  • Środa, 1 kwietnia 2015 (11:05)

    Słodkie obwarzanki

Składniki na 24 porcje: 250 ml mleka, 2 dag drożdży, 7 łyżek cukru, 55 dag mąki, 1 łyżka szafranu, 8 dag masła, 15 dag słodkiego twarożku, 2 żółtka, garść rodzynek, tłuszcz do blachy, sól

Reklama

1. Mleko lekko podgrzej. Do miseczki wsyp pokruszone drożdże, wysp połowę cukru i wlej połowę letniego mleka. Składniki rozetrzyj z 1-2 łyżkami mąki. Przygotowany zaczyn przykryj ściereczką, a następnie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Do dużej miski przesiej pozostałą mąkę z szafranem (lub kurkumą) i szczyptą soli. Dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz resztę mleka i cukru. Masło rozpuść, lekko przestudź.

3. Do ciasta dodaj przestudzone płynne masło, twarożek, żółtka i rodzynki. Wymieszaj starannie, wyrób gładkie elastyczne ciasto, które nie będzie się kleić do dłoni oraz ścianek miski. Nakryj je ściereczką i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4. Po tym czasie podziel ciasto na 24 kawałki. Formuj z nich podłużne wałeczki. Każdy wałeczek skręć kilka razy, a następnie połącz końce, tworząc obwarzanki.

5. Blachę do pieczenia posmaruj tłuszczem, porozkładaj obwarzanki. Odstaw na 20 min do wyrośnięcia. Piecz 15 minut w 200 st. Po upieczeniu lekko przestudź.

Czas ok. 50 min; porcja – 120 kcal, cena 60 gr.

Jak studzić drożdże?

Jeśli zauważyłaś, że drożdżowe przysmaki mają wilgotny spód, to znaczy, że zbyt długo były pozostawione w formie lub na blasze. Najlepiej wyjąć je zaraz po upieczeniu i pozostawić do ostudzenia na kratce.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 14-15 porcji: 4-5 łyżek zakwasu, 30 dag maki razowej żytniej (typ 2000), 30 dag mąki pszennej, 1 i ½ szklanki pestek słonecznika, 500-600 ml letniej wody, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.