Reklama
  • Środa, 8 lipca 2015 (13:05)

    Toskański chleb z rozmarynem

Składniki na 7 porcji: 1,5 łyżeczki suszonych drożdży, 250 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka mleka w proszku, 2 jajka, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżki posiekanego rozmarynu, 100 g rodzynek

Przygotowanie:

Drożdże wsyp do 50 ml letniej wody i odstaw na 5 minut. Przesiej mąkę, sól oraz mleko w proszku i wymieszaj. Na środku zrób wgłębienie i wlej do niego wodę z drożdżami. Dodaj roztrzepane jajka i zagnieć ciasto. Wlej olej i dalej zagniataj ciasto na oprószonej mąką stolnicy przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.

Reklama

Ciasto włóż do wysmarowanej olejem miski i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Następnie dodaj do ciasta rozmaryn i sparzone rodzynki. Uformuj z niego bochenek i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200ºC.

Wstaw wyrośnięty chleb i piecz przez 45 minut, aż się zarumieni. Wyjmyj i odstaw do ostygnięcia. Wskazówka: Chleb toskański doskonale smakuje podany z kozim serem lub słodkim twarogiem. Zamiast rodzynek można też użyć pokrojonych drobno suszonych fig.

Czas przygotowania: 70 minut (bez rośnięcia). Porcja 271 kcal.

Więcej na temat:chleb | ciasto | piekarnik | rozmaryn | ciasta

Zobacz również

  • Składniki na ok. 16 porcji: Na zakwas: 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000), 2 szklanki przegotowanej wody. Na zaczyn: 3 dag zakwasu, 14 dag mąki żytniej (typ 720), 17 dag wody. Na... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.