Reklama
  • Wtorek, 9 lutego 2016 (08:05)

    Warkocz z ziarnami

Składniki na 1 sztukę: 45 dag mąki pszennej chlebowej typ 750, 5 dag płatków orkiszowych, 4 dag świeżych drożdży, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, siemię lniane, suchy mak, otręby pszenno-żytnie, sezam.

1 Ze 150 ml ciepłej wody, drożdży, cukru i łyżki mąki przygotowuję rozczyn i pozostawiam na około 10 minut, by podrósł. Do miski wsypuję pozostałą mąkę i płatki, dodaję olej i sól. Mieszam składniki, wlewając przygotowany rozczyn. Stopniowo dodaję 200 ml ciepłej wody. Zagniatam energicznie ciasto (ok. 15 min). Przykrywam je i pozostawiam do podwojenia objętości na ok. 1 godz.

Reklama

Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatam, by pozbyć się powietrza. Następnie dzielę je na 4 części. Każdą wałkuję na prostokąt i zwijam jak roladę. Przygotowane 4 wałki panieruję, każdy inaczej. Pierwszy wałek – w maku, drugi – w sezamie, trzeci – w otrębach, a ostatni – w siemieniu lnianym.

2 Z przygotowanych wałków zaplatam warkocz. Pozostawiam do wyrośnięcia na około 20 min. Następnie piekę chlebek około 50 min w 180 st.

Jadwiga Kwiek z Faściszowy

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:warkocz | FA | z | warkocze

Zobacz również

  • Składniki: 6 dag masła, 3 bardzo dojrzałe banany, 1 jajko, sól, 10 dag cukru, 1 op. cukru waniliowego, 24 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, cytryna, 1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.