Reklama
  • Wtorek, 26 marca 2013 (11:43)

    Warkocze z kminkiem

Przygotowanie ok. 45 minut. Koszt sztuki ok. 1,20 zł.

Składniki:

5 dag suszonych grzybów, 25 dag mąki poznańskiej, 1 dag drożdży, łyżeczka cukru, 100 ml mleka, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki kminku, łyżeczka majeranku, 4 płaskie łyżki majonezu, jajko do posmarowania, kminek do posypania.

Reklama

Grzyby zalej ciepłą, przegotowaną wodą. Gdy będą miękkie, odcedź je starannie i drobno pokrój. Zrób zaczyn. Drożdże rozetrzyj z cukrem, zalej ciepłym mlekiem, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.

Mąkę przesiej, dodaj sól, majeranek, kminek, majonez, wyrośnięty zaczyn i pokrojone grzyby. Wymieszaj wszystko, wyrób elastyczne ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podziel na cztery części, a każdą ćwiartkę jeszcze na trzy części.

Uformuj wałeczki i zapleć warkocze. Dobrze zlep końce warkoczy. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia. Posmaruj warkocze roztrzepanym jajkiem, posyp kminkiem i w 220°C piecz 5 minut. Obniż temperaturę do 200°C i dopiekaj bułeczki na złoty kolor ok. 15 min.

Grzyby z powodzeniem można zastąpić dwoma łyżkami prażonej cebulki.

Zobacz również

  • Składniki na ok. 16 porcji: Na zakwas: 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000), 2 szklanki przegotowanej wody. Na zaczyn: 3 dag zakwasu, 14 dag mąki żytniej (typ 720), 17 dag wody. Na... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.