Reklama
  • Piątek, 10 kwietnia 2015 (10:05)

    Wiejski chleb kapuściany

Składniki na 2 bochenki: 60 dag mąki pszennej razowej, 1 łyżeczka cukru, 4 dag świeżych drożdży, 25 dag kiszonej kapusty, 5 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę, sól, 1 łyżka kminku, 2 opakowania sera camembert (po 12,5 dag), 10 dag tłustego twarogu, 5 dag miękkiego masła, 1 średnia cebula, pieprz kajeński, pół pęczka szczypiorku

Reklama

1. Kapustę odcisnąć, pokroić na małe kawałki. Boczek wysmażyć na chrupko na suchej patelni. Dodać kapustę i kminek. Chwilkę razem smażyć. Zdjąć z ognia.

2. Świeże drożdże rozpuścić w 100 ml osłodzonej ciepłej wody i odstawić na ok. 10 minut. Mąkę przesiać do miseczki. Zrobić wgłębienie. Wlać zaczyn. Dołożyć podsmażoną kapustę z boczkiem. Dolać 400 ml letniej posolonej wody. Zagnieść na jednolite ciasto. Odstawić pod przykryciem na 30 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, podzielić na dwie części. Z każdej uformować owalny bochenek. Ułożyć na blasze przykrytej pergaminem. Odstawić na 30 minut, żeby bochenki podrosły. Potem wierzchy bochenków posmarować wodą wymieszaną z solą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 50-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzić 1–2 godziny.

3. Cebulę obrać, posiekać. Camembert pokroić na kawałeczki, wymieszać z twarogiem, miękkim masłem i posiekaną cebulą. Masę przyprawić na pikantnie solą i pieprzem kajeńskim. Chleb pokroić na kromki. Posmarować pastą serową. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

Czas przygotowania około 60 minut.

Życie na gorąco
Więcej na temat:chleb | Wiejska

Zobacz również

  • Składniki na ok. 16 porcji: Na zakwas: 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000), 2 szklanki przegotowanej wody. Na zaczyn: 3 dag zakwasu, 14 dag mąki żytniej (typ 720), 17 dag wody. Na... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.