Reklama
  • Czwartek, 21 kwietnia 2016 (08:05)

    Wieniec z cukinią i żółtym serem

Składniki na ok. 12 kromek: 50 dag mąki pszennej typ 850, 2 dag drożdży, 250 ml mleka, 1 łyżka cukru, 5 łyżek oliwy, 1 cukinia, 5 dag żółtego sera, sól, pieprz, mąka do oprószenia stolnicy, listki młodego szpinaku do dekoracji.

Reklama

1. Mleko lekko podgrzej, wymieszaj z cukrem. Wkrusz drożdże i mieszaj, aż się rozpuszczą. Odstaw na kilka minut. Do miseczki przesiej mąkę. Dodaj 1/2 łyżeczki soli. Wlej oliwę oraz mleko z drożdżami. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od rąk, przykryj miseczkę ściereczką i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.

W tym czasie cukinię umyj, odetnij końce, resztę pokrój w cieniutkie plasterki. Najłatwiej zrobisz to krajalnicą albo nożem do krojenia żółtego sera. Plasterki cukinii lekko oprósz solą oraz pieprzem, przemieszaj. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych otworach.

2. Kiedy ciasto chlebowe podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć, przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj. Na placku rozłóż 2/3 plasterków cukinii. Pozostaw wolne brzegi. Ciasto zwiń.

3. Rulon ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Uformuj wieniec. Odstaw jeszcze na 50 minut w ciepłe miejsce, by ciasto ponownie wyrosło.

Potem chleb posmaruj wodą z odrobiną soli. Obłóż pozostałą cukinią i posyp żółtym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 30-40 minut. Gotowy chleb dobrze wystudź, udekoruj listkami szpinaku. Podawaj np. z twarożkiem albo gotowaną szynką.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:wieniec | tem | żółty ser | z | cukinia | wieńce | Żółty | ser

Zobacz również

  • Składniki na ok. 12 porcji: Na zaczyn: 7 g świeżych drożdży, 200 ml letniej wody, 18 dag mąki pszennej chlebowej (typ 750). Na ciasto: 7 g świeżych drożdży, 2 łyżki letniego mleka, 200 ml letniej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.