Reklama
  • Środa, 8 lipca 2015 (13:05)

    Włoski biały chleb

Składniki na 12 porcji: 1 łyżeczka suszonych drożdży (lub 5 g świeżych drożdży)  3 łyżki mleka  1/4 łyżeczki miodu  1/2 łyżki oliwy z oliwek  500 g mąki pszennej o dużej zawartości glutenu  1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Wymieszaj połowę drożdży, 150 ml letniej wody, letnie mleko i miód. Następnie dodaj 150 g mąki pszennej. Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w cieple przez 1-3 godzin. Resztę drożdży wymieszaj w 250 ml wody i dolej wraz z oliwą do zaczynu. Wymieszaj.

Reklama

Dosyp mąkę i sól, i wyrabiaj drewnianą łyżką przez co najmniej 5 minut. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aż potroi objętość. Wyrośnięte ciasto ostrożnie podziel na dwie części i przełóż na wysypaną mąką blachę. Rękoma obsypanymi mąką nadaj im kształt bochenków. Odstaw do wyrośnięcia (bez przykrycia) na 20 minut. Następnie piecz w temperaturze 220°C przez około 30 minut.

Czas przygotowania: 60 minut (bez rośnięcia). Poziom: średni. Porcja 103 kcal.

Więcej na temat:chleb

Zobacz również

  • Składniki na ok. 16 porcji: Na zakwas: 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000), 2 szklanki przegotowanej wody. Na zaczyn: 3 dag zakwasu, 14 dag mąki żytniej (typ 720), 17 dag wody. Na... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.