Reklama
  • Czwartek, 28 marca 2013 (12:34)

    Złociste maślane obwarzanki

W sam raz do pasztetu.

SKŁADNIKI: 80 dag mąki, łyżeczka soli, łyżeczka cukru, saszetka suchych drożdży, 2 i pół dag masła, jajko.

Wykonanie: Mąkę przesiej, dodaj sól, cukier, drożdże i miękkie masło, wyrabiaj, dolewając ok. pół litra ciepłej wody. Gdy ciasto będzie odchodzić od rąk, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ponownie wyrób, podziel na pół, a potem każdą część na trzy kawałki.

Reklama

Uformuj paski, zapleć dwa warkocze, łącząc końce. Obwarzanki posmaruj jajkiem. Odstaw do wyrośnięcia. Piecz 35-45 minut w temp. 180°C.

Przepis przysłała Kinga Sośnicka z Borownika

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki na ok. 12 porcji: Na zaczyn: 7 g świeżych drożdży, 200 ml letniej wody, 18 dag mąki pszennej chlebowej (typ 750). Na ciasto: 7 g świeżych drożdży, 2 łyżki letniego mleka, 200 ml letniej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.