Reklama
  • Czwartek, 28 marca 2013 (12:34)

    Złociste maślane obwarzanki

W sam raz do pasztetu.

SKŁADNIKI: 80 dag mąki, łyżeczka soli, łyżeczka cukru, saszetka suchych drożdży, 2 i pół dag masła, jajko.

Wykonanie: Mąkę przesiej, dodaj sól, cukier, drożdże i miękkie masło, wyrabiaj, dolewając ok. pół litra ciepłej wody. Gdy ciasto będzie odchodzić od rąk, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ponownie wyrób, podziel na pół, a potem każdą część na trzy kawałki.

Reklama

Uformuj paski, zapleć dwa warkocze, łącząc końce. Obwarzanki posmaruj jajkiem. Odstaw do wyrośnięcia. Piecz 35-45 minut w temp. 180°C.

Przepis przysłała Kinga Sośnicka z Borownika

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki na 15-16 porcji: 70 dag mąki pszennej chlebowej (typ 750), 2 łyżeczki soli, 3 dag masła, 1 i ½ dag świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 ml letniego mleka, 300 ml letniej wody. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.