Reklama
  • Czwartek, 28 marca 2013 (12:34)

    Złociste maślane obwarzanki

W sam raz do pasztetu.

SKŁADNIKI: 80 dag mąki, łyżeczka soli, łyżeczka cukru, saszetka suchych drożdży, 2 i pół dag masła, jajko.

Wykonanie: Mąkę przesiej, dodaj sól, cukier, drożdże i miękkie masło, wyrabiaj, dolewając ok. pół litra ciepłej wody. Gdy ciasto będzie odchodzić od rąk, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ponownie wyrób, podziel na pół, a potem każdą część na trzy kawałki.

Reklama

Uformuj paski, zapleć dwa warkocze, łącząc końce. Obwarzanki posmaruj jajkiem. Odstaw do wyrośnięcia. Piecz 35-45 minut w temp. 180°C.

Przepis przysłała Kinga Sośnicka z Borownika

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 6 dag masła, 3 bardzo dojrzałe banany, 1 jajko, sól, 10 dag cukru, 1 op. cukru waniliowego, 24 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, cytryna, 1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.