Reklama
  • Czwartek, 21 maja 2015 (08:05)

    Żytni chleb razowy

Składniki Zakwas: 120 g startera zakwasu, 4 i 1/4 szkl. mąki żytniej raz. (typ 2000), 2 szklanki letniej wody Ciasto właściwe: 900 g zakwasu, 2 i 1/2 szkl. mąki żytniej raz. (typ 2000), 1 i 3/4 szkl. mąki żytniej chlebowej (typ 720), 500 ml letniej wody, 2 łyżeczki soli

Reklama

1. Dzień przed pieczeniem wyjmij starter z lodówki i włóż do miski, aby się ogrzał. Po mniej więcej 2 godzinach dodaj składniki na zakwas. Przykryj, odstaw na 8-12 godzin.

2. Zważ 900 g zakwasu, resztę wstaw do lodówki do następnego pieczenia.

3. Dodaj do zakwasu pozostałe składniki ciasta, wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odstaw na 8-12 godzin.

4. Posmaruj masłem dwie podłużne formy, tzw. keksówki (dł. 20 cm), przełóż do nich po połowie ciasta. Przykryj, odstaw na kolejne 3-4 godziny.

5. Rozgrzej piekarnik do temp. 220 st. C. Spryskaj wodą jego spód i ścianki. Wierzch ciasta ponacinaj.

6. Piecz chleby 40-45 minut. Gotowe wyjmij z foremek, przełóż na drucianą podstawkę, aby odparowały i ostygły.

✓ 2 bochenki • przygotowanie: 22 godz. (w tym wyrastanie) • pieczenie: 45 min • koszt: 5 zł

Olivia

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: Ciasto: 2 szklanki mąki • 3 jajka • 3/4 szklanki brązowego cukru • 30 dag dyni • 2/3 szklanki oleju • 3/4 szklanki posiekanych orzechów • 1,5 łyżeczki sody • szczypta... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.